Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Γενικά Άρθρα

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι,

Μία από τις σημαντικότερες γιορτές, με ιδιαίτερους συμβολισμούς πλησιάζει. Μέσα από το αναστάσιμο μήνυμα αντλούμε δύναμη, αισιοδοξία και ελπίδα, αναλογιζόμαστε τα δικά μας Πάθη υπερβαίνοντας ο καθένας μας το δικό του Γολγοθά.

Αυτές τις ημέρες, ας αφουγκραστούμε την κοινωνική και ατομική μας ευθύνη, χωρίς να ξεχνάμε ότι, προσφέροντας απλόχερα αγάπη, στήριξη και αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας, προσεγγίζουμε τη θεία φύση του ανθρώπου.

Με ηρεμία, ταπεινότητα, κατάνυξη, ας αναλογιστούμε όσες προσωπικές και κοινωνικές δοκιμασίες περάσαμε κι ας τις μετατρέψουμε σε δύναμη, σεβασμό, ενσυναίσθηση, ελπίζοντας η φλόγα του ανέσπερου Φωτός να φέρει σε όλους μας υγεία, ευτυχία, επίτευξη στόχων και ανάταση.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!

                                                                                    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

           ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Αγαπητές συναδέλφισσες / αγαπητοί συνάδελφοι,

Ημέρα μεστή συμβολισμών, ευκαιρία αναστοχασμού και χάραξης νέων οδών προόδου, η 25η Μαρτίου, σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα, καθώς όλοι αφήνουμε πίσω μας μία δύσκολη χρονική περίοδο, στην οποία στερηθήκαμε πολλά αγαθά που θεωρούσαμε δεδομένα.

Και σήμερα, ακριβώς όπως και στην Επανάσταση του 1821, διδασκόμαστε ότι απαιτείται αποφασιστικότητα, ενότητα και προσήλωση στους στόχους μας, για να νικήσουμε τις μάχες της ζωής μας, μικρές ή μεγάλες. Χαρακτηριστικά όμοια με αυτά που, τόσα χρόνια πριν, οπλίστηκαν οι πρόγονοί μας για να αποτινάξουν την οθωμανική κυριαρχία.

Τα οράματα του Ρήγα, ο Ελληνικός Διαφωτισμός, καπετάνισσες και καπεταναίοι, ναυτικοί, ηρωίδες και ήρωες γνωστοί και αφανείς, άνθρωποι που στήριξαν την παιδεία και την καλλιέργειά μας και τη διατήρησαν ζωντανή και δυνατή σημαδεύουν την πορεία του λαού μας όλα αυτά τα χρόνια.

Και είναι ηρωικός ο λαός μας, αλλά και ειρηνικός μαζί. Δεν αποζητά τη φρίκη του πολέμου, αλλά δεν τη φοβάται κιόλας. Για αυτό, σήμερα, ημέρα ιστορικής μνήμης κήρυξης μιας επανάστασης, ας τιμήσουμε την ειρήνη. Για την ευημερία μας, για την προκοπή μας, για τα παιδιά όλου του κόσμου! Χωρίς ποτέ, όμως, να δειλιάσουμε, όταν κληθούμε, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, να λάβουμε γενναίες αποφάσεις. Γιατί, σύμφωνα με τον κορυφαίο λογοτέχνη μας, Νίκο Καζαντζάκη:

Κάθε Έλληνας που δεν παίρνει, ας είναι και μια φορά στη ζωή του, μια γενναία απόφαση, προδίνει τη ράτσα του!

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ THN ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι, Φίλες και Φίλοι,

Ορισμένη από το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη, η 8η Μαρτίου είναι φόρος τιμής της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας του 1857 των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, με αίτημα καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το ζήτημα αυτό είχε, ήδη, απασχολήσει από το 1924 το εργατικό δυναμικό της χώρας μας, με γυναικεία συμμετοχή και κόστος σε ζωές (το 1924 η Μαρία Χουσιάδου, το 1926 η Βασιλική Γεωργαντζέλη, το 1927 η καπνεργάτρια Κωνσταντέλλη, το 1936 η Αναστασία Καρανικόλα) – ενδεικτικό της αξιοσημείωτης δράσης των γυναικών στον τομέα της παραγωγής του κράτους.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι η γυναίκα - εργαζόμενη εκτός ή εντός οικίας, μητέρα, συντρόφισσα, συναδέλφισσα, αδελφή, συνεργάτιδα – ήταν, είναι και θα είναι ισότιμο μέλος στη δυναμική πορεία της ζωής.

Δεν χρειάζονται ειδικές ημέρες και εκδηλώσεις για να τιμήσουμε το ένα από τα δύο φύλα΄ και, μάλιστα, τη θηλυκή πλευρά του ανθρώπου, η οποία φέρει λόγω αντοχής και δύναμης τη ζωή μέσα της, την τρέφει, την περιθάλπει για 9 μήνες, εκείνη που είναι επιφορτισμένη με το μέγιστο καθήκον της δημιουργίας, της σύνθεσης και της υποστήριξης της εμβρυακής και νεογέννητης ζωής μέχρι να είναι ικανή να αναπνεύσει και να σταθεί ως ανθρώπινος οργανισμός στις φυσικές συνθήκες του πλανήτη τούτου.

Χρειάζονται, όμως, ειδικές ημέρες και εκδηλώσεις για να τιμήσουμε έναν συνάνθρωπο΄ και, μάλιστα, εκείνη που, ταυτόχρονα με το βιολογικό ρόλο της δημιουργίας, βαδίζει δίπλα στο συνάνθρωπο-σύντροφό της, εργάζεται, αγωνίζεται, προσφέρει ισότιμα΄ εκείνη, που, παρ΄ όλα αυτά, υποτιμάται, απαξιώνεται, παρακάμπτεται, κακοποιείται, βιώνει απάνθρωπες συμπεριφορές, οι οποίες ενεργοποιούνται από αναχρονιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις ριζωμένες λίγο ως πολύ στη δυναμική πορεία της ανθρώπινης κοινωνίας.

Το ένα από τα δύο φύλα, ο άνθρωπος-γυναίκα δεν είναι μία γιορτή, δεν είναι μία ιδέα, είναι χειροπιαστή οντότητα, το μισό και πλέον συστατικό της ζωής στη χρονική ροή από τη δημιουργία του κόσμου και στο διηνεκές. Κι είμαστε πολύ μικροί, πολύ αδαείς, πολύ αφελείς εάν δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Όσο αξίζει μια γρατζουνιά απ' την ανάσα σου     

δεν αξίζουν θεωρίες μιας ζωής

γυναίκα, αν έχω κάνει λάθος συγχώρα με

γυναίκα, αν είμαι σωστός μη μου το πεις.

Στίχοι: Χ. Θηβαίος

 

Αναφορά της Επιτροπής Ορυχείων του Λόρδου Άσλεϊ (1842)

Από τα Πρακτικά του Κοινοβουλίου

Κατεβαίνω στη γαλαρία στις 7 το πρωί και βγαίνω κατά τις 6 το απόγευμα, μερικές φορές κατά τις 7. Δουλεύω πάντα χωρίς κάλτσες, χωρίς παπούτσια, χωρίς φόρμα. Μόνο το μισοφόρι μου φοράω. Δουλεύω μαζί με τους άντρες. Εκείνοι είναι ολόγυμνοι. Στην αρχή φοβόμουνα πολύ και δεν μου άρεσε αυτό. Τώρα συνήθισα και δεν με νοιάζει. Μου φέρονται όμως καλά. Δεν ξέρω ούτε να διαβάζω ούτε να γράφω.

Μαίρη Μπάρετ, 14 ετών

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ THN ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Συναδέλφισσσες / Συνάδελφοι, Φίλες / Φίλοι,

Είναι αδιαμφισβήτητη η συνδρομή της τεχνολογίας στη ζωή μας, ειδικά τα τελευταία δύο (02) δύσκολα χρόνια. Και είναι απόλυτα παραδεκτή και αξιοθαύμαστη η εξοικείωση των παιδιών μας με τη χρήση των μέσων ψηφιακής επικοινωνίας.

Μέσα από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της τεχνολογίας οι μικροί μας μαθητές κατάφεραν – ακόμα και σε συνθήκες φυσικής απομόνωσης – να παραμείνουν επικοινωνιακά συνδεδεμένοι. Οι μαθήτριες / μαθητές μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι, είμαστε κοινωνοί, συμμέτοχοι, μυημένοι στο Διαδίκτυο. Είμαστε, όμως, ασφαλείς;

H δεύτερη ημέρα, της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα (Φεβρουαρίου) κάθε έτους, έχει καθιερωθεί ως Safer Internet Day (SID) – Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Είναι μια ημέρα υπενθύμισης, αναστοχασμού, ευαισθητοποίησης και πρόκλησης να προσανατολίσουμε όλοι τις ενέργειές μας προς τη διαμόρφωση συνθηκών ασφαλούς πλοήγησης, χρησιμοποιώντας τη θετική δύναμη του Διαδικτύου.

Οι πολίτες της γης ενώνονται, «δικτυώνονται» μέσα από εκδηλώσεις και δραστηριότητες υιοθέτησης πρακτικών χρήσης του πολύτιμου αυτού εργαλείου με υπευθυνότητα, κριτική σκέψη και σεβασμό, απαιτώντας και τη συμβολή των θεσμών και της βιομηχανίας στη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς Διαδικτύου, ενός Διαδικτύου που αναβαθμίζει τον Πολιτισμό μας, ενός Διαδικτύου που μας αξίζει.

Όλοι μας πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια: οι νέοι με δημιουργικότητα και λογική. Οι γονείς με συμπεριφορές που τους καθιστούν θετικά πρότυπα για τα παιδιά τους. Οι εκπαιδευτικοί συνεισφέροντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από μία κριτική / διερευνητική στάση. Η βιομηχανία της τεχνολογίας μέσα από παροχές διασφάλισης, σαφών οδηγιών και διορθωτικών εργαλείων. Οι φορείς με θεσμική στήριξη και ειδικά προγράμματα.

Μα η πιο σημαντική συμμετοχή όλων μας είναι η ανάπτυξη ισχυρών αντανακλαστικών με αναφορά των ύποπτων πρακτικών παράνομης / ακατάλληλης συμπεριφοράς και κακόβουλης χρήσης, όταν τα εντοπίζουμε ή έστω τα υποψιαζόμαστε στο κοινωνικό αυτό αχανές ψηφιακό σύμπαν. Ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση εμείς οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δείξουμε στην παραμικρή υποψία Cyberbullying και εθισμού.

Η συμβίωσή μας με το διαδίκτυο θα γίνει πιο εύκολη εάν θυμόμαστε πάντα μαζί με τα λόγια του γάλλου επιστήμονα και φιλόσοφου, Jean Rostand):

Κανείς δε γερνάει όσο αναζητεί κάτι.

τη δήλωση του WilliamGibson, αμερικανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας:

Το μέλλον δεν γκουγλάρεται!!!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Α

Αγαπητές Συναδέλφισσες / Αγαπητοί Συνάδελφοι, Φίλες και Φίλοι,

«Τα σχολειά χτίστε. Κι ο δάσκαλος, ποιητής και τα βιβλία να είναι σαν κρίνα».

(Κωστής Παλαμάς)

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως η “Γιορτή των Γραµµάτων” και είναι πάντα επίκαιρη, δεδομένου ότι οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου, η ενίσχυση της καθολικότητας της παιδείας, η αναζήτηση της γνώσης και της αλήθειας, δε σταματά ποτέ και οδηγεί στην ευημερία.

Ο Βασίλειος ο Μέγας, ισχυρός χαρακτήρας, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ευαίσθητη ποιητική ψυχή, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, με επιβλητικό λόγο και επιεικής στους εχθρούς: σοφή επιλογή των τριών Ιεραρχών ως προστάτες των Γραμμάτων, αποτελούν και οι τρεις μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, έχουν εκπληρώσει το σκοπό της παιδείας μέσα από τη ζωή και το θάνατό τους. Ας θυμηθούμε εδώ τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, όταν ανέφερε ότι «…εν τέλει τους τρεις ιεράρχες δεν τους ανέδειξε τόσο η δράση τους και τα συγγράµµατά τους όσο το ήθος τους ως ελεύθερα στοχαζόμενων ανθρώπων…»

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας σήμερα μας παρέχει τη δυνατότητα σμίκρυνσης χρόνου και αποστάσεων, ζούμε σε ένα κόσμο όμορφων προκλήσεων. Παρ΄ όλα αυτά, αντιμετωπίζουμε σοβαρά εκπαιδευτικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων η σχολική διαρροή, η αύξηση του άγχους, της βίας, τα λάθος πρότυπα. Με σύνεση για τις σωστές επιλογές, τόλμη για τις απαραίτητες αλλαγές, προσανατολισμό στις ανάγκες της / του κάθε μαθήτριας / μαθητή μας, μαθαίνουμε στα παιδιά μας να κρατούν σωστά τον κόσμο που κρατούν στα χέρια τους! Γιατί όλα τα παιδιά μας διψούν για μάθηση:

«Μια μέρα κάθισε και παίδεψε το κεφάλι του. Το 'βαλε κάτω και το παίδεψε, το 'πλεξε όπως είδε να κάνουν οι γύφτοι με το καλάθι. Στο τέλος το βρήκε: Θα 'πιανε φιλία με τα βιβλία. Θα γύρευε να μάθει από κει, αυτά που του 'κρυβαν οι μεγάλοι πίσω απ' τα παραμύθια που λέγανε αυτοί οι μικροί χάρτινοι «παππούδες» που κάθονται στα γόνατά σου και σου λένε τις ιστορίες τους χωρίς καμώματα και παρακάλια.»

(Απόσπασμα από το Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα, του μεγάλου μας συγγραφέα,

Μενέλαου Λουντέμη)

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Αγαπητές Συναδέλφισσες / Αγαπητοί Συνάδελφοι, Φίλες και Φίλοι,

Στις 2 Ιανουαρίου 2005, ένα χρόνο μετά την καθιέρωση της 27ης Ιανουαρίου ως ημέρας τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί από τη Βουλή των Ελλήνων, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακηρύσσει την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Δε θα σταθώ στους αριθμούς, επειδή πίσω από αυτούς κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες. Αναφέρω, μόνο, ότι από τους 46.091 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εστάλησαν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς το Μάρτιο του 1943 κατάφεραν να επιστρέψουν μόλις 1.950! Κι αυτοί, ακόμη, επέστρεψαν σε μια δύσκολη πραγματικότητα, χωρίς συγγενείς και φίλους, χωρίς περιουσία, με μόνο εφόδιο τη ζωή τους.

Η σημερινή ημέρα δεν αφορά μόνο στους εβραίους! Τιμούμε την αντίσταση στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, στο ναζισμό. Τιμούμε τη δύναμη και το παράδειγμα της ζωής. Είναι χρέος και καθήκον μας ως προς τη σημασία της διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευσης, της καλλιέργειας της συνείδησης της μαθητικής κοινότητας και της νεολαίας.

Ο καπνός των κρεματορίων δε μπόρεσε ποτέ να καλύψει τον πόνο, το φόβο, τα βασανιστήρια και την απόγνωση. Το ανθρώπινο ποτάμι αποφασισμένο, δυνατό, διαλύει τη φωτιά. Ας θυμηθούμε σήμερα, τιμώντας τους νεκρούς αλλά κι όσους επέζησαν, στίχους από τη Ρωμιοσύνη του μεγάλου μας ποιητή, Γιάννη Ρίτσου:

Δέντρο το δέντρο, πέτρα-πέτρα πέρασαν τον κόσμο,

μ’ αγκάθια προσκεφάλι πέρασαν τον ύπνο.

Φέρναν τη ζωή στα δυο στεγνά τους χέρια σαν ποτάμι.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • Καιρός