Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι,

Η δωροδοκία μπορεί να ήταν μικρή, το αδίκημα όμως ήταν μεγάλο.

(Sir Edward Coke, 1552-1634)

Την 09η Δεκεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, σημείωνε τότε, μεταξύ άλλων: Η διαφθορά είναι παρούσα σε όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές, Βόρειες και Νότιες.  Είναι μια επίθεση στις αξίες των Ηνωμένων Εθνών. Κλέβει από τις κοινωνίες σχολεία, νοσοκομεία και άλλες ζωτικές υπηρεσίες, απομακρύνει τις ξένες επενδύσεις και τα κράτη  από τους φυσικούς τους πόρους.

Ορίζουμε τη διαφθορά ως την καταπάτηση των ηθικών και των νομικών κανόνων από έναν υπάλληλο ή λειτουργό, με σκοπό το προσωπικό του όφελος. Ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες πρακτικές συγκαταλέγονται η δωροδοκία, ο εκβιασμός, η κατάχρηση εξουσίας.

Αποτελεί, εξ ορισμού ανήθικη πρακτική, με καταστροφικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής των πολιτών, κάτι που οδηγεί στην καλλιέργεια κλίματος αμφισβήτησης και έλλειψης εμπιστοσύνης προς τις υπηρεσίες, τις δομές, το κράτος.

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς θα πρέπει να γίνονται τόσο σε ατομικό, συλλογικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Δε φτάνει η συνειδητοποίηση της κατάστασης, αυτή είναι η αφετηρία, απαιτούνται τολμηρά βήματα και μέτρα, απαιτείται συνέργεια φορέων και οργανώσεων, απαιτούνται ισχυρά αντανακλαστικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το δεύτερο συνθετικό της λέξης είναι το ρήμα «φθείρω». Είναι μια πρακτική που φθείρει, μολύνει, υποβιβάζει. Κι εδώ είναι που εμείς, συναδέλφισσες / συνάδελφοι, οι δασκάλες και οι δάσκαλοι πρέπει να έχουμε ενεργό ρόλο στο να αναδείξουμε μέσα από το παράδειγμά μας, μέσα από τα λόγια μας, μέσα από την αγάπη μας προς τους μαθητές μας ότι η ζωή πρέπει να είναι τίμια, όσο δύσκολη κι αν είναι.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα: Η παιδεία είναι το πιο ισχυρό όπλο, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο!

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ