Αγαπητές συναδέλφισσες / αγαπητοί συνάδελφοι,

Ημέρα μεστή συμβολισμών, ευκαιρία αναστοχασμού και χάραξης νέων οδών προόδου, η 25η Μαρτίου, σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα, καθώς όλοι αφήνουμε πίσω μας μία δύσκολη χρονική περίοδο, στην οποία στερηθήκαμε πολλά αγαθά που θεωρούσαμε δεδομένα.

Και σήμερα, ακριβώς όπως και στην Επανάσταση του 1821, διδασκόμαστε ότι απαιτείται αποφασιστικότητα, ενότητα και προσήλωση στους στόχους μας, για να νικήσουμε τις μάχες της ζωής μας, μικρές ή μεγάλες. Χαρακτηριστικά όμοια με αυτά που, τόσα χρόνια πριν, οπλίστηκαν οι πρόγονοί μας για να αποτινάξουν την οθωμανική κυριαρχία.

Τα οράματα του Ρήγα, ο Ελληνικός Διαφωτισμός, καπετάνισσες και καπεταναίοι, ναυτικοί, ηρωίδες και ήρωες γνωστοί και αφανείς, άνθρωποι που στήριξαν την παιδεία και την καλλιέργειά μας και τη διατήρησαν ζωντανή και δυνατή σημαδεύουν την πορεία του λαού μας όλα αυτά τα χρόνια.

Και είναι ηρωικός ο λαός μας, αλλά και ειρηνικός μαζί. Δεν αποζητά τη φρίκη του πολέμου, αλλά δεν τη φοβάται κιόλας. Για αυτό, σήμερα, ημέρα ιστορικής μνήμης κήρυξης μιας επανάστασης, ας τιμήσουμε την ειρήνη. Για την ευημερία μας, για την προκοπή μας, για τα παιδιά όλου του κόσμου! Χωρίς ποτέ, όμως, να δειλιάσουμε, όταν κληθούμε, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, να λάβουμε γενναίες αποφάσεις. Γιατί, σύμφωνα με τον κορυφαίο λογοτέχνη μας, Νίκο Καζαντζάκη:

Κάθε Έλληνας που δεν παίρνει, ας είναι και μια φορά στη ζωή του, μια γενναία απόφαση, προδίνει τη ράτσα του!

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ