Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι,

Εάν ο νικητής κρίνεται όχι από τις μάχες που κερδίζει, αλλά, από τις μάχες που δίνει, τότε, σίγουρα, υπάρχουν κάποιοι ανάμεσά μας που είναι πιο νικητές και από τους νικητές! Κι αυτοί είναι τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Ίσως να μην είναι εύκολο να μπει κάποιος στη θέση τους, όμως, ο καθένας μας θα μπορούσε οποτεδήποτε να βρεθεί, καθώς η αναπηρία διακρίνεται σε επίκτητη ή εκ γενετής, σε αφανή ή εμφανή, σε μόνιμη ή παροδική.

11% του παγκόσμιου πληθυσμού, 10% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ένα εκατομμύριο, περίπου, Έλληνες, διαβιούν δίπλα μας, ανάμεσά μας, κατέχοντας μεγάλο μερίδιο στη συμμετοχή, στην οργάνωση και στη διαχείριση του χώρου, του χρόνου και της ποιότητας της κοινής μας ζωής.

Και οι αριθμοί μπορεί να λειτουργούν ενισχυτικά στη δημιουργία ειδικών δομών, κατασκευών, διατάξεων (ράμπες, προβλέψεις στις μεταφορές, στην εκπαίδευση κλπ), όμως, αυτό που είναι σημαντικότερο είναι η ενίσχυση της αντίληψης των συμπολιτών, όσων συμπορευόμαστε, συνεργαζόμαστε, συναντούμε, συγκατοικούμε με άτομα με αναπηρία, όσων οι δρόμοι διασταυρώνονται μαζί τους.

Μόνο όταν αισθανθούμε τον αγώνα, το πείσμα, τη θέληση, τον κόπο τους, μόνο όταν αντιληφθούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε κάθε ημέρα της ζωής τους, μόνο όταν συμμεριστούμε την ανάγκη τους για συμμετοχική και ουσιαστική διαβίωση, μόνο τότε θα ψηλώσουμε λίγο περισσότερο το μπόι της κοινωνίας μας, θα αντλήσουμε σημαντικά στοιχεία που θα συμπληρώσουν τα κενά του πολιτισμού μας, θα αναπτύξουμε πλήρως τις ικανότητες και τις δεξιότητές μας. Έως τότε θα είμαστε μισοί, έχοντας αποκλείσει ένα ουσιαστικό και παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας μας, με δυνατό πνεύμα και εμπνευσμένη ενέργεια.

Ίσες ευκαιρίες, ίση συμμετοχή, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε όλοι ίσοι! Αυτό είναι το μήνυμα της κάθε ημέρας, όχι μόνο της σημερινής.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του μεγάλου Γιώργου Σεφέρη όταν το 1963 παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας κι ας γίνουμε όλοι κοινωνοί του πολιτισμού και της αξιοπρέπειας: Σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται.

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ