Α

Αγαπητές Συναδέλφισσες / Αγαπητοί Συνάδελφοι, Φίλες και Φίλοι,

«Τα σχολειά χτίστε. Κι ο δάσκαλος, ποιητής και τα βιβλία να είναι σαν κρίνα».

(Κωστής Παλαμάς)

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως η “Γιορτή των Γραµµάτων” και είναι πάντα επίκαιρη, δεδομένου ότι οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου, η ενίσχυση της καθολικότητας της παιδείας, η αναζήτηση της γνώσης και της αλήθειας, δε σταματά ποτέ και οδηγεί στην ευημερία.

Ο Βασίλειος ο Μέγας, ισχυρός χαρακτήρας, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ευαίσθητη ποιητική ψυχή, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, με επιβλητικό λόγο και επιεικής στους εχθρούς: σοφή επιλογή των τριών Ιεραρχών ως προστάτες των Γραμμάτων, αποτελούν και οι τρεις μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, έχουν εκπληρώσει το σκοπό της παιδείας μέσα από τη ζωή και το θάνατό τους. Ας θυμηθούμε εδώ τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, όταν ανέφερε ότι «…εν τέλει τους τρεις ιεράρχες δεν τους ανέδειξε τόσο η δράση τους και τα συγγράµµατά τους όσο το ήθος τους ως ελεύθερα στοχαζόμενων ανθρώπων…»

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας σήμερα μας παρέχει τη δυνατότητα σμίκρυνσης χρόνου και αποστάσεων, ζούμε σε ένα κόσμο όμορφων προκλήσεων. Παρ΄ όλα αυτά, αντιμετωπίζουμε σοβαρά εκπαιδευτικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων η σχολική διαρροή, η αύξηση του άγχους, της βίας, τα λάθος πρότυπα. Με σύνεση για τις σωστές επιλογές, τόλμη για τις απαραίτητες αλλαγές, προσανατολισμό στις ανάγκες της / του κάθε μαθήτριας / μαθητή μας, μαθαίνουμε στα παιδιά μας να κρατούν σωστά τον κόσμο που κρατούν στα χέρια τους! Γιατί όλα τα παιδιά μας διψούν για μάθηση:

«Μια μέρα κάθισε και παίδεψε το κεφάλι του. Το ‘βαλε κάτω και το παίδεψε, το ‘πλεξε όπως είδε να κάνουν οι γύφτοι με το καλάθι. Στο τέλος το βρήκε: Θα ‘πιανε φιλία με τα βιβλία. Θα γύρευε να μάθει από κει, αυτά που του ‘κρυβαν οι μεγάλοι πίσω απ’ τα παραμύθια που λέγανε αυτοί οι μικροί χάρτινοι «παππούδες» που κάθονται στα γόνατά σου και σου λένε τις ιστορίες τους χωρίς καμώματα και παρακάλια.»

(Απόσπασμα από το Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα, του μεγάλου μας συγγραφέα,

Μενέλαου Λουντέμη)

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ